Ska du och dina kollegor på en spännande konferensresa eller kick-off? Kul! Att göra gemensamma saker med varandra ökar kreativiteten på företaget och den sociala tryggheten. Generellt sett är en konferensresa inte skattepliktig för förmånsskatt, men om du inte ser upp kan du råka ut för det ändå.

Kanske behöver ni miljöombyte och ett galet gemensamt minne? Att konferera i solen är inte ovanligt idag, och många arbetsplatser ser många fördelar med att ta sina medarbetare på mysiga konferenser och spännande resor. Vi har tidigare skrivit om konferensresor till Toscana och tänkte nysta vidare i hur man undviker förmånsbeskattning.

Många företag erbjuder sina medarbetare olika förmåner i form av friskvård, bilar, datorer, mobiltelefoner och annat. Skatten innebär att den anställda får skatta på de olika saker som erbjuds, även om det finns en del undantag också. I praktiken är det arbetsgivaren som sköter beskattningen och går då att se på den anställdes lönebesked. Föremålet värderas utifrån marknadsvärdet; men det finns undantag även här. Eftersom miljöbilar är dyrare kan kan få ner beskattningen en aning.

Dokumentera och planera

Se till att ni har ett arbetsprogram om minst sex timmar per dag – annars räknas det inte som en konferensresa. Det är då du kan råka ut för förmånsbeskattning. 6 timmar om dagen kan också vara 30 jämnt fördelade timmar på en vecka. Se till att dokumentera och spara arbetsanteckningar, kursprogram och bokningar. Du ska kunna bevisa att ni arbetat 6 timmar som faktiskt också bidragit eller gynnat er verksamhet.

En annan sak som kan vara bra att tänka på är att exotiska plaster med mycket sol och rekreation kan väcka en hel del misstänksamhet från Skatteverket. Se därför till att välja ett balanserat resmål, kanske som på något sätt går att koppla till ert arbete eller verksamhet. Tipsen är hämtade från privataaffarer.se.

Resan får ha inslag av nöje och avkoppling. Men om Skatteverket upplever att det överväger den praktiska funktionen som konferensresan hade, så kommer den eventuellt att vara underlag för förmånsbeskattning.