Svenskarna har sedan länge varit ett berest folk och i ärlighetens namn kan den egenskapen spåras tillbaka ända till vikingatiden. Men hur vi reser och vilka transportsätt vi använder oss av, har varierat från period till period. Så vad är då den moderna tidens sätt att resa och vad vill resenärer helst uppleva när de är ute och far?

 Nya transportsätt, nya typer av boenden och annorlunda upplevelser. Det kan sammanfatta den nya resestilen. Även de saker som bör vara med i väskan kan se annorlunda ut idag jämfört med tidigare, trots att viktiga ting som pass och eventuellt visum alltid har figurerat överst på checklistan och fortsätter att göra det.

man på resaFlygskammen och miljöfaror – så börjar resesättet förändras

När flyget väl hade satt igång någon gång i mitten på 1900-talet och charterresan blev ett faktum, så började utlandsresorna ta fart på allvar. När sedan lågprisflygen såg dagens ljus och biljettpriserna blev lägre än en middag på din favoritrestaurang, blev världens flygtrafik så tät att det inte gick att oroa sig för krockar i luften. Men den senaste tiden har de stora koldioxidutsläppen oroat världens länder och att flyga har visat sig vara en stor miljöbov. Ordet flygskam har smugit sig in i vokabuläret och den gamla tidens mindre miljöfarliga sätt att ta sig framåt, har börjat återfå sin popularitet för ett mindre ekologiskt avtryck. Tänk om de gamla sovvagnarna blev upprustade igen! Det ser i alla fall så ut.

Världens gömda hörn – de nya attraktionerna

Mallorca, Ibiza, Miami eller Kanarieöarna. Världens mest turistiga områden kan ibland förlora sin charm på grund av exploateringen. I stället vänds blickarna åt mer avlägsna platser eller områden som hitintills ansetts som sjabbiga eller rent av farliga. Kroatien har blommat upp och blivit Medelhavets stora och prisvärda semesterpärla. Öluffande i japanska skärgården har givit en kick till nyfikna turister. Och de små centralamerikanska länderna som Belize och Costa Rica har blivit det nya paradiset. Varför dröja sig kvar vid ett fåtal resmål när jorden är full av rikedomar? Bortglömda länder gör sig åter tillkänna i folks minnen. Dessutom börjar folk få upp ögonen allt mer för det egna landet. I Sverige har ordet ”hemester” kommit starkt.

Den viktiga upplevelsen

Även upplevelsen under resan är av stor vikt. Att springa gata upp och gata ner i städerna har avtagit. Vandringar, cykelsemester, äventyr och olikartade besök präglar den nya semestern. Varför få rutiner på semestern när den grå vardagen är kantad av det?