Svenskar reser mer och mer ut i världen. De mest populära resmålen just nu är USA, Spanien men även Thailand och andra soliga, härliga länder. Men vad är det som svenskar gör på semestern som kanske inte är odelat bra?

 

pexels-photo-27725-largeDet allra vanligaste misstaget som svenskar gör på resa är enligt en artikel i Expressen att vi bland annat tror att vi är bättre på engelska än vi egentligen är. Ord som ”After Work” finns till exempel inte på engelska, eller det betyder inte samma sak som det gör i Sverige i alla fall.

Artikel är baserad på det som reseföretaget EF har undersökt. De har nämligen satt ihop en lista efter en stor undersökning kring hur svenskar upplevs och beter sig utomlands. Kanske är det bitvis lite chockerande att det faktiskt kan vara så illa på vissa punkter.

Du behöver inte jämföra allt du ser med hur det är i Sverige

Annat är att svenskar gärna jämför allt de ser och upplever med hur det är i Sverige. Inte heller tycks vi svenskar vara lika eleganta och artiga som många andra européer, det finns helt enkelt inte samma krav på etikett och stil här i jämförelse med många andra länder på kontinenten.

Många upplever svenskar som svala och introverta utomlands. Att vi inte bjuder lika mycket på oss själva som kanske engelsmän och andra nationaliteter. Något som skiljer svenskar åt från andra är också att vi tycks vara lite snåla och egoistiska ibland, vi bjuder nämligen sällan hela sällskapet på öl när vi är ute på lokal. I stället beställer alla åt sig själva, kanske för att det är så dyrt med alkohol i Sverige i jämförelse med hur det ser ut i många andra länder. Sedan är det inte lika vanligt att hålla upp dörrar, säga ursäkta eller bjuda på ett leende, som många andra kulturer har som kutym. Småpratet är heller inte lika utbrett i Sverige som utomlands, vilket kanske ger intrycket av att vi är oartiga eller ointresserade av våra medmänniskor.

Givetvis är inte detta allas uppfattning om hur svenskar är eller beter sig, men nog finns det vissa delar som klingar bekant i våra öron från listan. Det kanske är dags att försöka smälta in lite i kulturen där man faktiskt befinner sig. Till och med fast det är ett väldigt exotiskt resmål.