Pilgrimsvandringar är en mycket gammal företeelse. De senaste åren har antalet människor som pilgrimsvandrar ökat. Det finns flera pilgrimsleder, och de varierar stort i längd. De längsta kan sträcka sig genom flera länder, men det finns också leder som bara löper genom en stad.
Pilgrimsvandringar har troligen funnits nästan lika länge som det funnits religioner. Oftast är målet för vandringen en helig plats, t.ex. ett helgons grav. Men det är inte målet som är syftet med vandringen, utan färden. Pilgrimsvandringar förknippas med introspektion och sökande, samt inte minst med stillhet. Allt detta kan vara svårt att uppnå i det moderna samhället, och det är troligen därför som pilgrimsvandringarna blir mer och mer populära för varje år som går.
El Camino francés
Den mest kända pilgrimsleden i Europa är troligen El Camino francés, spanska för den franska vägen. Leden går från Saint-Jean-Pied-de-Port i södra Frankrike, genom hela norra Spanien fram till Santiago de Compostela, huvudstad i regionen Galicien i nordvästra Spanien. Det sägs att aposteln Jakob är begravd i Santiago de Compostela, och pilgrimer har vallfärdat till orten sedan 800-talet.
Sträckan från Saint-Jean-Pied-de-Port till Santiago de Compostela är ungefär 80 mil, vilket motsvarar avståndet från Stockholm till Skellefteå. Många vandrar dock tio mil till, för att komma fram till Atlantkusten och den lilla orten Fisterra. Det finns heller inget som säger att man måste starta i södra Frankrike. Man kan starta i Stockholm, även om man bör avsätta mer tid för vandringen då. Birger och Tarja Carlsson gjorde just detta. Deras vandring kan man läsa om här.
Pilgrimsvandringarna har utvecklats till en sorts asketisk turism. Pilgrimerna övernattar i sovsalar på härbärgen, och äter på enkla kaféer och restauranger längs vägen. Alla erbjuder speciella pilgrimsmenyer. Som brukligt är på kontinenten består måltiderna av flera rätter, men det är inte direkt finkrogsmat. En trerätters middag kostar ungefär 90 kronor, inklusive bröd och vin. Maten är nästan alltid vällagad.
Avslutningen på vandringen, efter ungefär 30 dagar, är pilgrimsmässan i katedralen i Santiago de Compostela.
Sankt Olofsleden
I Trondheim i Norge, som tidigare hette Nodaros, är Sankt Olaf begravd. Denne norske medeltidskung blev tidigt mycket populär inte bara i Norge, utan även i Sverige, som vid denna tid även omfattade Finland. Efter att han helgonförklarats blev han Norges skyddshelgon, och kyrkor byggdes till hans ära även i andra länder. Med tanke på hur populär han var är det kanske inte så konstigt att hans grav blev en populär destination för pilgrimer.
Det finns flera pilgrimsleder som går till Trondheim. De flesta svenskar väljer att vandra från Selånger utanför Sundsvall, via bl.a. Östersund och Åre till Trondheim. Då går vandringen nästan från Östersjö- till Atlantkusten. Den här leden vandras inte alls av lika många människor som El Camino francés, och därför är inte infrastrukturen för vandrare lika utbyggd. Å andra sidan är det många som uppskattar just detta.
Ingegerdsleden
Men man behöver inte färdas långt för att göra en pilgrimsvandring. Ingegerdsleden, som invigdes förra hösten, går från Gamla Stan i Stockholm till domkyrkan i Uppsala. Det här innebär att man kan vandra hela leden på en helg, om man är rask. Mer om leden finns att läsa här.