Inför en biltur med familjen eller kompisarna är det väl investerad tid att kolla skicket på bilen. Detta för att säkerställa att bilen håller måttet inför den tänkta turen. Klarar bilen en roadtrip? Läs vidare här och få tips vad du ska tänka på!

För att du ska kunna känna dig riktigt lugn inför resan bör du i god tid före avfärd kontrollera bilens skick. Att åka omkring i ett fordon som av olika anledningar inte är i något vidare skick kan förstöra en annars mycket rolig roadtrip. Det finns inga anledningar att chansa; gör både dig och dina medpassagerare en tjänst genom att göra din bil ordentligt redo. Här nedan följer några användbara tips från fälg till däck och annat av vikt.

Att ha koll på för en lyckad bilresa

Till att börja med ska bilens allmänna skick vara gott nog för en säker och njutbar roadtrip. En äldre bil som knappt håller ihop är ingen bra följeslagare på en sådan resa. För det första ska den ha klarat en kontrollbesiktning så att den inte har körförbud. Det kanske låter självklart, men det händer dessvärre att trafikfarliga bilar tas ut på vägarna. Förutsatt att bilen klarar de grundläggande kraven, är det dags att gå vidare för att undersöka andra viktiga aspekter.

Hur ser fälgarna ut på din bil? En fälg handlar långt ifrån enbart om utseende; det är i allra högsta grad något som påverkar säkerheten. Fälgar slits med tiden och har du en uppsättning som börjar bli till åren är risken att de numera börjar bli lätt “äggformade” och därmed måste bytas. En sliten fälg ser för övrigt otroligt trist ut och en ny uppsättning gör underverk för bilens utseende.

Inför resan ska du också kolla så att dina däck har ett tillräckligt mönsterdjup (på sommaren minst 1,6 mm), eftersom det annars är risk för vattenplaning vid blött väder. Dessutom är det viktigt att ha koll på oljestickan, så att oljenivån är korrekt samt att oljan ser bra ut till färgen.