I dag skriver vi om resor, som sig bör. Vad ska man tänka på på resan? Vad finns det att se i städerna som en drömmer om att besöka, vad säger de som känner städerna? Hur kan man resa vilsamt? Läs gärna vidare för att få reda på svaren!

karta europaFörst och främst, det är viktigt att känna sig lugn och trygg på resan. Införskaffa ett reselarm så kan du sova med god förvissning om att ingen smyger sig in i ditt rum om natten.

Det är lätt att ta sig fram och se saker när man åker på räls. Vare sig det är spårvagn eller tåg är det ett angenämt sätt att resa på. I Göteborgs-Posten tipsas det om resande med tåg mellan Italien och Schweiz, en upplevelse som heter duga. Inte bara är tåg charmiga att åka i, på ett tidlöst sätt, det är även ett sätt att resa på som är mer miljövänligt än de flesta andra.

I samma artikel kan vi läsa om nyheten att det händer en hel del när det kommer till tåg och räls, i Europa. Den franska staten har utmanat lågprisflyg med billiga tåget Ouigo, Italien har introducerat ett snabbtåg som heter Italo, en privat tåg som skapar konkurrens med statens egna Frecciarossa.

Tåga i Alperna

Om man sedan vill åka just bland alper är ett tips att ta Berninaexpressen mellan just Schweiz och Italien. Detta tåg är berömt, dels för sin karaktäristiska röda färg men också för de hisnande vackra vyer en kan skåda från passagerarplats. Transportsträckan finns till och med på Unescos världsarvslista och mången turist vallfärdar för att både se och ta en tur med tåget. När man åker tåg i detta område passerar man flera språk- och klimatzoner på kort tid, i vissa städer syns snötäckta berg, i andra finns det omkringliggande, blommande ängar och spegelblanka sjöar.

Andra tips som gör resan skönare hittar vi här i en artikel i Vagabond. Vi listar tipsen här nedan:

  • Kolla upp lokala högtider i förväg
  • Adressmärk din väska inuti
  • Skapa en egen karta på Google Maps
  • Gå igenom din reseförsäkring innan resa
  • Läs en bok som utspelar sig i landet innan avfärd
  • Fota ditt pass
  • Ladda ner en packlista
  • Ha dubbel uppsättning kreditkort kopplade till olika konton
  • Läsplatta i stället för tung tegelsten till bok
  • Ta med en enkel mobiltelefon och köp simkort på plats

Flera av tipsen ovan gäller särskilt om det vankas en längre resa, men många av råden är gångbara och smarta även för en kortare tripp någonstans i Europa. Om du till exempel ska åka över till Finland, vårt kära grannland, kanske du inte behöver tänka på allt ovan. Men däremot är det alltid bra att reka innan vad man vill se och göra, i en artikel vi hittar i Svenska Dagbladet kan vi läsa vad en utlandskorrespondent rekommenderar att en tar sig för som turist i Helsingfors. Det visar sig att treans spårvagn är det billigaste och bästa sättet att se olika delar av kuststaden. Hoppa av och på, fika på trendiga strandkaféer i Ulrikasborg och häng i det hipstriga Berghäll, med mera.