Att åka utomlands som vegetarian kan vara svårt. Det finns nämligen många resmål som i princip inte alls har något vegetariskt utbud. Sedan finns det självklart städer som är helt och nästan helt vegetariska.

1153256-vegetable-shopping

Tidigare har vi skrivit om att Malmö är en stad där man kan äta väldigt god vegetarisk och vegansk mat. De har länge legat före i utvecklingen när det kommer till vegetariskt och staden har ett större utbud av sådana typer av restauranger än vad de flesta städer i Europa har. Den som är vegetarian, vegan eller bara älskar den här typen av mat kan alltså bege sig till Malmö för att ta del av det stora utbudet. Om man dock inte nöjer sig med att vissa restauranger är vegetariska, kan man faktiskt göra ett besök i en helvegetarisk stad.

En helt vegetarisk stad

I Metro kan man nämligen läsa om att en stad i Indien blivit världens första helt vegetariska stad. Staden heter Palitana och den 14 augusti förra året sattes ett förbud på slakt av djur och även försäljning av kött och ägg. Beslutet att förbjuda detta ska ha tagits efter att ett gäng munkar gått på hungerstrejk för det här ändamålet. Att förbudet införts just här är verkligen ingen slump. I staden Palitana finns nämligen några av religionen jainismens heligaste platser. Religionen jainism förespråkar icke-våld mot alla levande varelser, människor som djur, och de munkar som strejkade tillhörde just den här religionen. Enligt experter har det tidigare inte serverats något kött i staden. Men nu är det alltså förbjudet enligt lag.

Stort vegetariskt utbud

Självklart finns det andra städer i världen som är ett mellanting mellan Malmö och Palitana. Alltså städer som har ett väldigt mycket större vegetariskt utbud än genomsnittet och som fokuserar mycket på att vara klimatsmart. En utav dessa städer är belgiska Gent, som har en stor mängd vegetariska restauranger och som funderat på att införa en vegetarisk veckodag för alla stadens invånare. Några fler städer med stor fokus på vegetarisk mat är:

  • Här finns hela 6 000 vegetariska matställen och 10 procent av befolkningen är vegetarianer.
  • I staden finns den berömda Balti Triangle där man hittar några av landets bästa vegetariska curryrestauranger.
  • Det turkiska köket är överhuvudtaget idealiskt för vegetarianer och Turkiet har även en massa vegetariska sötsaker.